top of page
newbornfotografie-LIO-D-EYE-photography-130.jpg

WAAROM IK VIND DAT JE IN EEN GOEDE FOTOGRAAF ZOU MOETEN INVESTEREN

FOTO'S ZIJN TASTBARE HERINNERINGEN

Wij hebben het helaas deze week van dichtbij weer mee mogen maken. Dat iemand weg valt die nog veel te jong was. Die nog een heel leven voor zich had. Die nog dromen had, meer wilde genieten en herinneringen wilde maken. Soms krijg je pas spijt van dingen als het te laat is. Soms denk je te laat " waarom heb ik dat niet gedaan". Houdt geld je tegen, of moet je zelf over een drempel heen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Stel prioriteiten en volg je hart. Ik heb al regelmatig te horen gekregen, ohhh dit soort foto's hadden we veel eerder moeten doen.

Spaar voor dingen die waardevol voor je zijn. En dat is net als bij foto's. Foto's zijn een tijdlijn in je leven, bepaalde momenten komen nooit meer terug. Het zou toch zonde zijn als je de eerste weken na de geboorte van jullie pasgeboren kindje niet vast laat leggen. De tijd gaat zo snel en vooral die eerste weken komen nooit meer terug. Organiseer 1x per 2 jaar een leuke gezin shoot. Doe samen een leuke activiteit of ga de natuur in en laat jullie liefde en plezier vastleggen. Helemaal als de kindjes nog klein zijn. dit soort momenten zijn zo waardevol.SPIJT DAT WIL JE TOCH NIET Bij trouwerijen zie ik die verkeerde keuzes soms ook. Ik heb het al van een aantal klanten gehoord dat ze zo'n spijt hadden dat ze geen goede fotograaf hadden ingehuurd voor hun trouwfoto's. Het zou toch zonde zijn als je door een verkeerde investering ome Henk gaat vragen om foto's te maken op jullie trouwerij. Ome Henk die wel een mooie camera heeft, maar totaal geen ervaring heeft met diverse soorten licht omstandigheden, geen ervaring heeft om mensen op een natuurlijke en pure manier te fotograferen, geen ervaring heeft met tijdsdruk en snelle fotografie.


Ome Henk die denkt dat leuke stijf geposeerde foto's naast de trouwauto helemaal de max zijn. Die alleen even een plaatje schiet van de ceremonie op afstand, de kus, de ringen en het tekenen. Maar eigenlijk niet let op de traan die papa weg veegt, het neus peuterende nichtje op de achterste rij, de slappe lach na een hilarische anekdote die de ambtenaar verteld. Alleen een echte fotograaf pikt deze speciale momenten eruit die echt jullie verhaal weet te vangen op beeld. Het zit hem juist in kleine momentjes, in de typisch jullie dingetjes die het maken.


En daarom is het zo zonde om hierdoor te besparen en verkeerde financiële keuzes te maken.


Maar ja, hoe zet je je nou goed in de markt. Hoe laat je mensen zien hoe waardevol goede beelden kunnen zijn en dat het de investering echt waard is. Er zijn zoveel prijs shoppers. Mensen die eerst naar de prijs kijken en dan al afhaken. Zonder dat ze kijken wat ze er voor krijgen en ook welke beleving en welke kwaliteit. Dat is best lastig, want je kan dit wel beschrijven, maar het liefst zou je iedereen persoonlijk moeten spreken om het uit te leggen. Er zit namelijk zo ontzettend veel verschil tussen diverse fotografen, wat ze leveren, hoeveel tijd ze investeren en welke kwaliteit ze leveren. Daarnaast gaat het ook om de totale beleving. Alleen op een prijs kan je niet afgaan.PRIJZEN Prijzen en geld blijft een lastig iets. Dit jaar ben ik weer eens heel goed voor mijn prijzen gaan zitten. Ben ik alles opnieuw gaan uitrekenen. Hoeveel uur ik in de diverse shoots steek, welke kosten ik maak, welke investeringen ik heb gedaan qua apparatuur, qua studio, programma's ect. Ik weet dat wat ik lever het dubbel en dwars waard is wat je er voor krijgt.


Ik ben niet de duurste, maar ik ben ook zeker niet de goedkoopste.

Maar ik weet dat ik mij onderscheid van andere fotografen en de service en kwaliteit die ik lever het ook echt waard zijn. Zowel bij de fotoshoots als bruidsreportages.


Bruidsparen geven duizenden euro's uit aan styling, decoratie een fantastisch luxe mooie taart, een mooie trouwauto. Dingen die tof zijn voor die dag, maar alleen maar even voor het moment leuk zijn. Maar uiteindelijk hebben ze voor een fotograaf maar een klein budget over. Wat zo zonde is, want de beelden van die dag zijn eigenlijk de enige tastbare herinnering die je nog overhoudt van zo'n dag.

De trouwauto wordt na een paar uur opgehaald, de taart is binnen 15 minuten op en de versiering wordt weer ingepakt aan het einde van de dag.


Als je zoveel geld uitgeeft aan een mooie jurk, de perfecte locatie, een fantastische styling aan bloemen, decoratie, misschien wel een wedding planner ect. Waarom ga je dan besparen op "iets" wat eigenlijk het meest waardevolle is van dit alles.
En dat zelfde geldt eigenlijk ook voor zwangerschap/ newborn fotografie en gezin shoots.

Het klinkt in eerste instantie prijzig, dat geef ik zeker toe, maar er zitten ook zoveel uren werk in. Het is niet alleen die 2 1/2 uur op het knopje drukken. Er zit voorbereiding in, de shoot zelf, uitzoeken, nabewerking, plaatsen in een online gallery. Na contact, bestelsessie en dan heb ik het nog niet eens over de investering van camera, goede lenzen, props, de studio, de programma's en abonnementen die je allemaal nodig hebt als fotograaf.Ik hoop dat ik jullie iets meer inzicht heb kunnen geven. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page