top of page
newbornfotografie-LIO-D-EYE-photography-130.jpg

EEN SCHITTERENDE REIS ACHTER DE LENS VAN EEN BRUIDSFOTOGRAAF

Het drukke seizoen is achter de rug... twee weken geleden mocht ik mijn laatste bruiloft fotograferen van dit jaar. Maar dat betekend niet dat ik nu stil zit, want de nieuwe aanvragen stromen alweer binnen en de boekingen van 2024 zijn in volle gang.

prachtige trouwfoto

Ik wil jullie graag eens even meenemen in hoe leuk het is als fotograaf om bruiloften te mogen fotograferen. En hoe mijn dag er uit ziet... het is kei en kei hard werken, maar het geeft zoveel voldoening.


Een huwelijk is soms echt iets magisch. Want hoe mooi is het om een viering van liefde te mogen fotograferen. Als bruidsfotograaf heb ik gewoon het voorrecht om deel uit te maken van deze speciale en intieme dag en dit voor eeuwig vast te leggen voor ze. Deze dag is een reis vol emoties, creativiteit en gezelligheid. In dit blog wil ik jullie meenemen waarom het als bruidsfotograaf zo ongelooflijk leuk is om de prachtige momenten van een huwelijk te mogen vast leggen.


bruidegom en bruid zittend op een bankje tijdens hun huwelijksceremonie

  1. GETUIGE VAN WARE LIEFDE Als bruidsfotograaf ben je getuige van hun echte onvoorwaardelijke liefde.. Ik sta gewoon op de eerste rij om de pure en oprechte emoties vast te leggen. Van de zenuwen voor de firstlook tot de prachtige emoties met een lach en een traan tijdens de ceremonie en geloftes. En soms moet je in de ochtend wat rust creeren omdat het bruidspaar best zenuwachtig kan zijn. Maar door zelf kalmte te pakken in je foto's, een ongedwongen gesprekje aan te gaan, is het ijs snel doorbroken. Ik kan het bijna niet beschrijven hoe bijzonder het is deze intieme momenten te mogen vast te leggen. Dit zijn herinneringen en beelden waar ze hun hele leven nog met een grote lach op terug zullen kijken. En je merkt ook als ze eenmaal voor jou als trouwfotograaf gekozen hebben, ze ook het volste vertrouwen in je hebben.

  2. VRIENDEN VOOR 1 DAG Je bouwt soms zo'n leuke band op met het bruidspaar. Voor de grote dag heb je elkaar vaak al 2x in real life gezien. En zijn de lijntjes kort en zijn er al wat mailtjes en telefoontjes heen en weer gegaan. Zo leuk ook hoe bruidsparen soms vanalles met je kunnen delen op voorhand, tot de kleinste details. Je merkt bij het eerste gesprek al vaak of er een fijne klik is (en dat is super belangrijk). En op de trouwdag zelf wordt het vaak alleen maar gezelliger, want je werkt zo nauw samen en beleefd zulke leuke en gezellige momenten samen (vooral met de fotoshoot). Soms is het gewoon jammer dat als je de reportage afgeleverd hebt dat je elkaar weer uit het oog verliest, want het voelt soms echt als vrienden (maar dan voor 1 dag). Gelukkig heb ik heel veel terug kerende klanten en zie ik ze heel vaak weer terug met een familie, zwangerschap of newbornshoot. En dan wordt de band nog hechter.

  3. CREATIVITEIT Elke bruiloft is uniek en het is iedere keer weer een vraag en uitdaging wat je gaat aantreffen. En dan bedoel ik qua licht, qua sfeer, hoe de mensen zijn. En soms moet je echt heel creatief zijn als je in de kleinste rommelkamertjes gepropt wordt. Want zij verwachten van jou wel dat je mooi foto's maakt. Iedere bruiloft is dus schakelen en flink met je creativiteit spelen. Uiteraard geef ik op voorhand tijdens onze gesprekken al wel wat tips en laat ook wat voorbeelden zien. Want heel vaak hebben ze geen idee. Het speel uurtje is vaak met de love shoot van het bruidspaar. Dan kan je lekker creatief aan de slag en spelen met licht, compositie en het schieten van unieke beelden. Verder is het natuurlijk ook heel tof om in de loop van de dag jezelf uit te dagen en niet alleen maar de standaard plaatjes te schieten. Te kijken naar mooie doorkijkjes, spelen met lichtval, en met de locatie waar je bent. En met de feestfoto's is het helemaal leuk om te gaan spelen met licht.

  4. AUTHENTIEKE VERHALEN Eigenlijk ben je de hele dag bezig met story telling. Ieder bruidspaar heeft zijn eigen verhaal, en het is jouw taak als bruidsfotograaf om deze zo puur en authentiek vast te leggen. In basis is een trouwerij natuurlijk het zelfde maar een bijzondere en authentieke trouwreportage heb je pas als je ze fotografeerd zoals zij écht zijn. Geen gekunstelde plaatjes. Juist het vastleggen van de kleine momentjes, zoals een glimlach, een traan of een omhelzing, een bepaalde blik... lichaamstaal, die maken het en kunnen een groot verschil maken bij het vastleggen van het verhaal van de dag.

  5. CEREMONIE MEESTER En soms.. dan ben je een halve ceremonie meester. Als bruidsfotograaf ben je een actieve deelnemer aan deze onvergetelijke dag. Je moet de tijd in de gaten houden, overleggen, instructies geven, mensen gaan vragen aan je stellen. Je werkt gewoon heel nauw samen met het bruidspaar en andere leveranciers om ervoor te zorgen dat alles soepel en fijn verloopt. En natuurlijk is er een ceremoniemeester aanwezig, maar veel gaat toch wel in overleg.

  6. EN DAN KOMT HET MOOISTE, DE VREUGDE VAN HET AFLEVEREN Het afleveren van de trouwfoto's vind ik altijd super spannend (nu zelfs nog na meer dan 450 huwelijken te hebben gefotografeerd), maar het blijft iedere keer zo leuk! De eerste reactie en de lieve en lovende woorden. Daar doe je het gewoon voor. Het zijn niet zomaar foto's, maar een tijdcapsule vol herinneringen die het bruidspaar en hun families voor altijd zullen koesteren. Het zien van de hun emoties en hun dankbaarheid is de grootste beloning die je kan krijgen in dit beroep.

  7. VERANTWOORDELIJKHEID En okay... het is zwaar. Je maakt heel veel uren, het is soms top sport en je hebt ontzettend veel verantwoordelijkheid. Maar je gaat zo op adrenaline die dag. Dat een dag van 14 uur gewoon voorbij vliegt. Maar als je dan ziet hoeveel het betekend voor het bruidspaar, hoe dankbaar ze zijn na die tijd en hoe blij ze zijn met de foto's en het trouwalbum. Dan weet je waar je het voor doet :)

bruidegom en bruid openen champagne

Heeft het ook nadelen? Zeker... want je bent in de maanden mei tot en met oktober heel veel van huis. Altijd de weekenden aan het werk en vaak kom je s' avonds laat thuis na een werkdag van 14 uur en dan houdt het niet op.

Dan moet je nog al je foto's veilig stellen, inladen en back-uppen. Zorgen dat je camera spullen weer ingepakt zijn, batterijen opladen om de volgende dag al weer op tijd klaar te staan voor de volgende klus. Heel vaak kan je in deze periode niet naar leuk feestje en staat je sociale leventje op een laag pitje.

Even van het lekkere week genieten, zit er ook vaak niet in, want de week daarna zit je achter je beeldscherm geplakt om alle foto's uit te zoeken, te editten en albums te ontwerpen. Er zit vaak een dikke week werk in 1 reportage (want het is helaas niet alleen maar op het knopje drukken) MAAR HET IS HET ALLEMAAL DUBBEL EN DWARS WAARD !55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page