top of page
newbornfotografie-LIO-D-EYE-photography-130.jpg

WAT KOST HET INHUREN VAN EEN FOTOGRAAF?

En waarom is het inhuren van een fotograaf zo duur? Is dat wel zo? Ik ben echt heel benieuwd of jij dat ook denkt....


Trouwalbum

Afgelopen week had ik een gesprek met een klant die zei " Oh ik ben zo blij met de foto's en deze tastbare herinnering, hier gaan we nog zo lang plezier aan beleven". We hebben hier echt voor gespaard want we wilde de zwangerschap en newborn zo graag door jou vast laten leggen".

Nou een mooier compliment kan je toch niet krijgen? Maar ik krijg ook regelmatig mails dat ze mij te duur vinden en opzoek gaan naar een fotograaf die het voor de helft kan doen. Okay, dat kan. Maar heb je dan ook goed uitgezocht wat je bij die andere fotograaf krijgt? Welke kwaliteit hij of zij levert, hoeveel ervaring deze fotograaf heeft. Of de fotograaf eventueel een studio heeft als het slecht weer is en de shoot niet buiten kan plaatsvinden. Allemaal aspecten die de prijs bepalen van een fotograaf.


En ik weet het, fotografie is natuurlijk een luxe product, maar wel iets wat je hele leven mee gaat.

Wat waarde krijgt, herinneringen op roept en met zich mee neemt. Momenten die vastgelegd zijn en nooit meer terug komen. En hier wil je ook geen spijt van krijgen door een verkeerde keuze of investering te doen.


We leven in een bizarre tijd momenteel.. We worden bang gemaakt door de media en de prijzen van boodschappen en gas zijn eigenlijk niet grappig meer. En dan is het best spannend (ook voor mij) als mensen hun hand op de knip houden. Of gaan shoppen en rondkijken naar een "goedkopere fotograaf". Om open en transparant te blijven wil ik jullie daarom eens meenemen in mijn prijzen. Want tja, wat kost nou een fotograaf. Maar ook waar betaal je nu voor. Hoe komen deze prijzen tot stand.

Ik zal proberen om het uit te leggen wat er allemaal bij een fotoshoot komt kijken. Want ik snap dat je als leek bij dit soort dingen helemaal niet stil staat.

Heel veel mensen denken " je hoeft toch alleen maar op het knopje te drukken, de momenten vast te leggen en kaartje in je computer doen en klaar.

Nee, helaas........was dat maar zo.


Het fotograferen is eigenlijk maar zo'n klein onderdeel van het hele proces.

Als eerste hebben we per mail of telefonisch contact voor vrijblijvende informatie. Ik stuur je een informatie brochure toe en vertel je de mogelijkheden. Geef je tips, advies ect. Daarna plannen we een datum voor de fotoshoot. Bij bruidsparen plan in eerst nog een kennismakingsgesprek. dit omdat het gewoon heel belangrijk is dat er een klik is. Tijdens zo's gesprek ben je vaak 1 1/2 gezellig aan het kletsen over alle mogelijkheden, geef je tips, laat je de albums zien ect.

Dan moet er een offerte gemaakt worden, heb je weer mail contact en meestal ben je ook nog druk met het voorbereiden van een moodboard voor de shoot.


Voordat ik een fotoshoot of trouwreportage ga fotograferen zorg ik dat ik goed voorbereid ben. Voor een fotoshoot in de studio zorg ik dat ik alles klaar heb staan, zorg ik dat de kachel lekker is opgewarmd. Intussen zijn mijn camera's en lenzen schoongemaakt, batterijen opgeladen, alle kaartjes geformatteerd.


Om even een indruk te geven.. ik heb 3 body's die allemaal al zo tussen de € 3000,00 en € 5000,00 euro kosten. Daarbij horen natuurlijk diverse objectieven die gemiddeld ook € 8000,00 bij elkaar hebben gekost. Een vaste mac en een laptop voor als ik deze nodig heb op locatie (schrik niet, ook 10.000 bij elkaar). Dan heb ik mijn flitsers, mijn auto (anders kom ik nergens) dus tel al deze investeringen eens bij elkaar op.


De luxe en het voordeel wat ik heb is mijn fotostudio. Ook hier heb ik de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd . Ik heb een prachtige pand met zowel een flits als daglicht studio waar we gebruik van kunnen maken,.. De spullen die er aanwezig zijn mogen jullie allemaal gebruik van maken tijdens de shoot. Denk aan newborn props, mutsjes, mandjes, achtergronden, een client closet voor zwangerschap en boudoir fotografie ect.Fotostudio daglichtfotostudio


WAT KOMT ER QUA WERK BIJ KIJKEN?


Dan gaan we er een hele toffe reportage samen van maken. Bij thuis komst duik ik meteen achter mijn computer om een back-up te maken van mijn RAW bestanden (zodat daar niets mee kan gebeuren) en dit komt niet alleen op mijn computer te staan. Nee ik heb ook een cloud abonnement (wat geld kost) en twee dure NAS systemen waar ze ook op komen te staan.


Ik ga de foto's uitzoeken en selecteren. Na het uitzoeken gaan de foto's door Lightroom en ga ik alle foto's 1 voor 1 nalopen en nabewerken in de stijl en sfeer die ik graag wil in mijn beelden. Dit werkt helaas niet zoals de instagram filtertjes die je er even overheen kan gooien. Nee, alles gebeurt heel nauwkeurig. Schaduwen, contrasten een preset er over heen om net die bepaalde sfeer te krijgen. En bepaalde foto's worden zelfs nog extra nabewerkt in photoshop (denk aan oneffenheden wegwerken, storende objecten, huidjes zachter maken van babytjes ect).


Met een trouwerij ben ik hier zeker 1 tot 2 volle dagen mee bezig en met een newborn zwangerschapsessie zeker nog 3 tot 3 1/2 uur buiten de fotografie uren.


Dan worden de foto's omgezet in JPG en slaan we ze op in een map. Ook deze krijgen weer een back-up. Na een extra controle worden ze in een gallery geplaatst. (Waar ik jaarlijks ook een flink bedrag voor moet betalen).


Als alles klaar is krijgen jullie van mij een mail dat jullie de foto's kunnen bekijken en de extra informatie hoe nu verder.


Bij een trouwerij stopt het hier niet, nee dan ga ik aan de slag met het ontwerpen van het album. En dit is niet even een programma waar ik alle foto's in zet en die dan zelf een ontwerp maakt. Ik ontwerp ze pagina voor pagina en kijk heel goed naar de verhaal lijn, de kleuren en de lay-out. Voor het maken van het album ben ik vaak ook een volle dag bezig. Als het ontwerp klaar is, maak ik een PDF en krijgen jullie van mij een digitale proef. Hierin kunnen jullie nog dingen of foto's veranderen (indien gewenst). Ik doe de aanpassingen en als dan de proefdruk goed is, dan ga ik het bestellen bij mijn vaklab.


Na 3 weken krijg ik jullie album binnen. Deze controleer ik nauwkeurig, pak ik mooi in voor jullie en dan of ik verstuur hem of jullie komen deze gezellig bij mij ophalen. We kletsen nog even na en ik zorg dat alle foto's op een luxe USB staan. Zodat jullie deze ook als extra back-up hebben naast de gallery.


Dus zo zie je maar " het is niet alleen maar op het knopje drukken" Dat knopje zorgt dat het beeld vastgelegd wordt, maar de rest doe ik. Ik denk na over de juiste belichting, ik denk na over de juiste composite, ik zorg dat de foto's veilig weg geschreven worden, ik zoek de mooiste foto's uit en zorg dat jullie foto de juiste nabewerking krijgen. Zodat de foto's mijn stijle, mijn exclusiviteit en mijn kwaliteit krijgen. Dat waar jullie voor gevallen zijn...


Ik hoop dat ik jullie een klein beetje mee heb kunnen nemen in hoe ik aan mijn prijzen kom en dat het echt geen vetpot is. Want de belasting en mijn boekhouder komen op het eind van het verhaal ook nog om de hoek kijken.

Daarnaast heb ik zorgvuldig mijn vaklabs uitgezocht waar ik mee wil werken en waar ze de kwaliteit leveren die ik aan jullie wil geven.

En vergeet niet alle cursussen, opleidingen, workshops die ik afgelopen jaren gevolgd heb en de investeringen die ik heb gedaan om nog beter te worden.


Eigenlijk ben ik spot goedkoop realiseer ik mij nu ;-)


Liefs,


​Daniella32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page